Op zondag 14 oktober 2018 vierde Het Esgmkoor haar 20-jarig jubileum met een Korenfestival. Er waren 3 koren uitgenodigd waarvan 2 koren onder leiding van Henk Bakker , die ook de oprichter van het Esgmkoor was. Wij vonden het leuk dat hij dit met ons mee wilde vieren. Het derde koor was een Shanty/piratenkoor uit Obdam onder leiding van Fred Lagerweij.Het Schlagerkoor van Henk begon de middag met het lied “ Ein festival der liebe” en eindigde de set met “Du”, het was heerlijk om naar die leuke oude Duitse liedjes te luisteren en kijken, want ze zagen er ook nog eens prachtig uit in hun dirndljurken. Daarna kwamen De Landlubbers met hun Engelse en Ierse shanties, zelfs een Nederlandstalig lied kwam nog tussendoor, wat doen die mannen het leuk, aangemoedigd door hun enthousiaste dirigent. Het volgende koor stond alweer te popelen in hun prachtige jaren 60 jurken nl. Het Retrokoor van Henk, beide koren komen uit Schagen. Ze openden hun 1e set met “Oh lonesome me” en eindigden met “Be my baby” Daarna was het jubilerende Esgmkoor aan de beurt, het koor is in 1998 opgericht door Henk Bakker die in de Oorsprong een cursus smartlap en zeemansliederen gaf. Dat was een groot succes en Het Esgmkoor werd opgericht. Na 8 jaar ging hij naar Schagen en richtte daar 3 nieuwe koren op. Giancarlo Romita volgde hem op en is alweer 12 jaar dirigent van Het Esgmkoor. Het koor begon met een lied van het Heddy Lester “De mallemolen” en eindigde met een lied van Frans Bauer “Daar heb je vrienden voor” Daarna kwam de pauze met loterij, er waren heel veel prijzen, ingebracht door de koorleden en de middenstand van Schoorl , Groet en Warmenhuizen Hartelijk dank daarvoor. Na de pauze kwamen alle koren nog een keer terug met geweldig leuke en mooie liedjes. Wij danken alle koren voor hun deelname en de Blinkerd voor hun medewerking en het verzorgen van een maaltijd. Daarna kon iedereen genieten van de band Lemongrass, die liedjes van de jaren 60/70 ten gehore bracht. Al met al was het een zeer geslaagde middag en kregen we veel complimenten na afloop. 
https://youtu.be/wbCBLioFJ24  Korenfestival “Daar heb je vrienden voor”